TIME: Γιατί οι πρόωρες εκλογές είναι έξυπνο στοίχημα για τον "τεφλόν" Τσίπρα

Λίγες ώρες μετά την απόφασή του να παραιτηθεί, το περιοδικό Time χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό των ελιγμών που ενώ αθέτησε τις περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις εξακολουθεί να είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές. Το περιοδικό μάλιτα χρησιμοποιεί το χημικό πολυτετραφθοροαιθυλένιο, γνωστό με την εμπορική ονομασία "τεφλόν", για να χαρακτηρίσει τον τέως πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνεται, κατάφερε να υπερβεί επιδέξια έναν από τους πιο βασικούς κανόνες εκλογικών αποτελεσμάτων. Κράτησε τις προεκλογικές σου δεσμεύσεις ή θα χάσεις τη στήριξη των ψηφοφόρων σου. Ανακοινώνοντας την παραίτησή του και ζητώντας πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε ότι οι ψηφοφόροι θα μείνουν στο πλευρό του ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει αποτύχει να τηρήσει τις περισσότερες από τις βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας. Και πιθανότατα έχει δίκιο.Στα τέλη Ιουλίου το ποσοστό δημοτικότητάς του άγγιζε το 60% σε όλες τις μεγάλες δημοσκοπήσεις. Ακόμα και τώρα προηγείται άνετα κάθε άλλου πολιτικού ηγέτη στη χώρα. Με την κίνησή του την Πέμπτη "κλείδωσε" αυτή την υποστήριξη. Σίγουρα θα τη χρειαστεί. Η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας διάσωσης που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας, θα λάβει περίπου 95,2 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.Ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας, οι δανειστές επέμειναν σε μια σειρά νέων επώδυνων μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν πολλούς λόγους στους Έλληνες ψηφοφόρους να δυσανασχετήσουν με την κυβέρνησή τους. Θα δουν αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και περικοπές στα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Πολλοί Έλληνες θα το αισθανθούν σαν προδοσία επειδή ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο με την υπόσχεση αποφυγής τέτοιου τύπου μέτρων. Η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ βάσισε την εκστρατεία της σε μια δέσμευση για τον τερματισμό της λιτότητας και διατήρησης της κοινωνικής ασφάλειας. Αντ' αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε ορισμένους από τους πιο σκληρούς όρους διάσωσης που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Ελλάδα από τους πιστωτές της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ανταρσίας στο εσωτερικό του κόμματός του. Περίπου μια ντουζίνα των πιο ριζοσπαστικών αριστερών βουλευτών του ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αποσπαστούν για να σχηματίσουν ένα νέο κίνημα "αντι-διάσωσης". "Ο αγώνας κατά της νέας διάσωσης (Μνημόνιο) αρχίζει τώρα με την κινητοποίηση των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της χώρας", ανέφερε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ακόμα όμως και αν αυτή η ομάδα αφαιρέσει μερικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι αρκετές για να αμφισβητήσουν την υπεροχή του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Στα τέλη του περασμένου μήνα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν πάνω από 40% και προπορευόταν σημαντικά από τον πλησιέστερο αντίπαλο. Και σε αυτό το σημείο η δημοτικότητά του φαίνεται να αντλείται περισσότερο από τον αρχηγό του κόμματος.Μέσα στους 7 μήνες των έντονων διαπραγματεύεσεων με τους πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε την ελληνική έννοια του θύματος για να κατηγορήσει την τρόικα για το σύνολο των αποτυχιών του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε την τρόικα πως ανάγκασε την Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου προκειμένου να τους σώσει από την έλλειψη ρευστού. Κατηγόρησε τη Γερμανία πως προσπάθησε να σπρώξει τη χώρα εκτός της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Μετά από κάθε αποτυχία να κερδίσει παραχωρήσει από την τρόικα, έβγαινε στην τηλεόραση για να πείσει το ελληνικό κοινό πως είχε κάνει το καλύτερο που μπορούσε. Και πάντα φαινόταν να λειτουργεί. Για πολλούς Έλληνες, η απήχηση του Τσίπρα προέκυψε από το γεγονός πως είναι ένα νέο πολιτικό πρόσωπο στην ελληνική πολιτική που δεν έχει σχέση με τα κόμματα του κατεστημένου που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες. Η ειρωνεία της θητείας του είναι ότι βασίστηκε όλο και περισσότερο σε αυτά τα κόμματα κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να εγκριθεί η νέα συμφωνία διάσωσης ακόμα και όταν οι ίδιοι του οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να ψηφίσουν.
Οι διαφωνούντες πρόκειται να φύγουν από το κόμμα και να συνεχίσουν μόνοι, αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να παρασυρθεί όλο και περισσότερο προς τη mainstream κεντροαριστερά της ελληνικής πολιτικής. Μετά τις πρόωρες εκλογές μπορεί να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ορισμένα από τα κόμματα που ισχυριζόταν ότι περιφρονεί πριν από ένα χρόνο. Θα ήταν ακόμα μια στροφή. Αλλά ο πυρήνας των υποστηρικτών του πιθανότατα θα τον συγχωρήσει όπως έχουν κάνει ήδη και τόσες άλλες φορές στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του.

Πηγή: Time

«Λαϊκή Ενότητα» το νέο κόμμα με επικεφαλής τον Λαφαζάνη..ΛΑ.Ε;;

«Λαϊκή Ενότητα» το νέο κόμμα με επικεφαλής τον Λαφαζάνη

Ανεξάρτητο πολιτικό σχηματισμό, με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα», συγκρότησαν 25 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίοι πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.Την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσαν με επιστολή τους προς το Προεδρείο της Βουλής 25 διαφωνούντες βουλευτές.Το όνομα του νέου κοινοβουλευτικού σχήματος που συγκροτείται είναι «Λαϊκή Ενότητα», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης αναφέρει:«Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές, με τους συνδυασμούς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις οποίες προήλθε η παρούσα Bουλή, γνωστοποιούμε και δηλώνουμε προς την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ότι συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην οποία ανήκαμε και συγκροτούμε ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τις διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, ιδία των άρθρων 15 και 16 αυτού, και των διατάξεων του Τμήματος Γ' Μέρος Τρίτο του Συντάγματος της Ελλάδας.Επιθυμούμε και δηλώνουμε ότι η επωνυμία της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι "Λαϊκή Ενότητα"».
Τη δήλωση υπογράφουν οι παρακάτω 29 βουλευτές:
1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Πειραιώς
2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής νομού Μαγνησίας
5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής νομού Καστοριάς
6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής νομού Πιερίας
7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής νομού Λέσβου
8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής νομού Καβάλας
10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής νομού Ηρακλείου
11. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας
12. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής νομού Ευρυτανίας
13. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής νομού Ημαθίας
14. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς
15. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Κοζάνης
16. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής νομού Κοζάνης
17. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Μεσσηνίας
18. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής νομού Κέρκυρας
19. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής νομού Βοιωτίας
20. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Βοιωτίας
21. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
22. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής νομού Καβάλας
23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
24. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Μεσσηνίας.
25. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Φθιώτιδος.
Έτσι όπως διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση είναι πλέον πιθανόν να λάβει τη διερευνητική εντολή το νέο κόμμα και όχι η Χρυσή Αυγή. 
Στο νέο πολιτικό σχήμα ο Στάθης Λεουτσάκος ορίζεται γραμματέας, ο Δημήτρης Στρατούλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Κώστας Ήσυχος εκπρόσωπος Τύπου.  
Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Στρατούλης στους δημοσιογράφους, στις 13:30 θα δοθεί στην αίθουσα 151 της Βουλής η συνέντευξη Τύπου του κ. Λαφαζάνη.Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης, δήλωσε ότι οι βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και προσχώρησαν στο κόμμα Λαϊκή Ενότητα είναι συνολικά 25 και επέδωσε σε παρεξήγηση τον αριθμό 29 που έχει δει το φως της δημοσιότητας. «Υπάρχει ένα κλίμα ανεξαρτητοποίησης και άλλων συναδέλφων βουλευτών, ωστόσο, το επίσημο και αυτό που ισχύει είναι οι 25 βουλευτές που έχουν ανακοινωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής» διευκρίνισε.
Δείτε εδώ όλες τις πολιτικές εξελίξεις

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/617331/ektakto-laiki-enotita-to-komma-toy-lafazani#ixzz3jRp1Cgln

Εκλογές - Τσίπρας: Εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα διαπραγματευθεί για το χρέος!


Εκλογές - Τσίπρας: Εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα διαπραγματευθεί για το χρέος! «Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της» τόνισε στο διάγγελμά του και πρόσθεσε: «Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια» - Αυτή την ώρα μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρα το διακύβευμα αυτών των εκλογών. «Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει τα αρνητικά της συμφωνίας που έχει υπογράψει.«Με την δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα». «Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ' αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη σκληρή συμφωνία  με τους δανειστές.«Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας.Οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί ενώ η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποφασίστηκε σε πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, στη Βουλή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης (20/08/2015). Πρώτο το Newsbomb.gr αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το διάγγελμα αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης.Αποχωρώντας από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, πλην του Β. Μεϊμαράκη τον οποίον αναζητεί.Να σημειώσουμε ότι το Μαξίμου επιθυμεί τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου.
Οι διεργασίες για τις πρόωρες εκλογές ξεκίνησαν σήμερα 20/08/2015 όταν ο Νίκος Παππάς μετέβει το πρωί στον ΠτΔ προκειμένου να μεταφέρει στον κ. Παυλόπουλο τις προθέσεις του πρωθυπουργού και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Τη συνάντηση αυτή αποκάλυψε αμέσως το Newsbomb.gr με αποκλειστικό ρεπορτάζ (Διαβάστε εδώ).
newsbomb.gr/