Ο Τσακα-λώτος μάς κόβει και το φαγητό – Προϋπολογισμοί λιτότητας και για τα νοικοκυριά [πίνακας]


Κομμένα τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια για τον Ελληνα.
 Οι δαπάνες για την τριπλέτα της διασκέδασης πάνε… περίπατο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ....
Με τον κίνδυνο της φτώχειας να απειλεί το 18,2% του πληθυσμού, τα στριμωγμένα από τις φορο-επιδρομές της κυβέρνησης και τις μειώσεις στα εισοδήματά τους νοικοκυριά δίνουν έμφαση -θέλοντας και μη- στην κάλυψη βασικών αναγκών π.χ. διατροφής, στέγασης κ.λπ.Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (σε δείγμα 6.073 νοικοκυριών) για το 2016, η δαπάνη για αναψυχή και πολιτισµό καταγράφει μείωση κατά 6,4%, ενώ για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό κατά 5,4% -συγκριτικά µε το 2015. Η μεγαλύτερη μεταβολή δαπανών (μείωση 7,5%) παρατηρείται στα διαρκή αγαθά. ∆έκα από τις δώδεκα κατηγορίες δαπανών κινούνται πτωτικά (µε τη μικρότερη της τάξεως του 0,4% στις επικοινωνίες).

Πού ξοδεύουμε

Τόσο το 2015 όσο και το 2016, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%). Ακολουθούν η στέγαση (13,8%) και οι μεταφορές (12,9%). Οι δε υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%).
Κόψαμε και από βασικά είδη διατροφής και έχουμε «κατατάξει» την εκπαίδευση στον… πάτο των αναγκών μας!
Σημειώνεται πως η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για το 2016 διαμορφώθηκε στα 5,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 2,5% σε σύγκριση µε το 2015.
Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιµάται στο 32,6% των δαπανών των µη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 32,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα µη φτωχά το 19,8%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κ.λπ.), η δαπάνη τους για την υγεία ανέρχεται στο 9,3% του μέσου προϋπολογισμού τους, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη των µη φτωχών ανέρχεται στο 7,8%.

Διατροφή και καύσιμα

Ειδικότερα για τα είδη διατροφής, παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιµές), για μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυµούς φρούτων και λαχανικών (7,1%), φρούτα (5,2%), ψάρια (4%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά (3,9%), λαχανικά (2,6%), κρέας (1,2%), ζάχαρη, μαρµελάδες, μέλι κ.λπ. (0,4%) και αλεύρι, ψωµί και δημητριακά (0,3%). Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση στη μηνιαία δαπάνη για καφέ, τσάι και κακάο (7,4%), έλαια και λίπη (0,2%).
Πρόσθετα, σε σύγκριση με το 2015, η μέση μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίµων στην κύρια κατοικία αυξήθηκε κατά 19,4%, 2,9% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ η μέση μηνιαία ποσότητα στερεών καυσίµων (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κλπ.) και υγραερίου μειώθηκε κατά 6,7 % και 5,9%, αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, τα νοικοκυριά διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση σε ποσοστό 99,5%, κινητό τηλέφωνο (90,9%), σταθερό τηλέφωνο (85,5%), τουλάχιστον ένα επιβατηγό αυτοκίνητο Ι.Χ. (65,6%), ηλεκτρονικό υπολογιστή (66,1%), δεύτερη κατοικία (16%), κλειστό χώρο στάθμευσης (13%), ενώ το 41,5% χρησιμοποιεί την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης.
Στο 9,3% η μέση δαπάνη για τη… δωρεάν υγεία. Αυξήσαμε τα έξοδα για πιστωτικές κάρτες και αµοιβές λογιστών

Υπηρεσίες

Μεγαλύτερη μείωση στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών καταγράφεται στις διάφορες υπηρεσίες (αµοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πρόστιµα, δικαστικά έξοδα, άδειες κυνηγίου, οπλοφορίας κ.λπ., έξοδα θρησκευτικών ιεροτελεστιών, συνδρομές σε σωματεία κ.λπ.) κατά 32,6% και στα έπιπλα, καλύµµατα δαπέδου, φωτιστικά (-27,2%), ενώ μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις οικονομικές υπηρεσίες (συνδρομές σε πιστωτικές κάρτες, αµοιβές λογιστών κ.λπ.) κατά 38% και στην κοινωνική προστασία (24,5%).

Οι γείτονες

Αναφορικά με τα καταναλωτικά πρότυπα στην Ευρώπη, σε Ελλάδα και Βουλγαρία το σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής. Τα καταναλωτικά πρότυπα διαφέρουν για τη Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία, όπου καταγράφονται ως υψηλότερες οι δαπάνες που αφορούν στη στέγαση, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο οι δαπάνες στις μεταφορές και στη στέγαση.
Οι δαπάνες για εκπαίδευση κυµαίνονται από 0,6% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών στην Ιταλία έως 3,2% στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία (7,4% και 6,7% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα).

Ιωάννα Φεντούρη
ifentouri@e-typos.com

Πρέμιερα για το πετρέλαιο θέρμανσης-Πόσο θα κοστίσει φέτος


  Οκτώβριος 12, 2017 08:54

Για τους… αποκλεισμένους από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τα νέα θα είναι από αδιάφορα έως και λίγο ευχάριστα: η χειμερινή σεζόν ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.Για τους δικαιούχους του επιδόματος, τα μαντάτα θα είναι από άσχημα έως καταστροφικά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν με απώλεια εισοδήματος η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 500 ευρώ.Τα πρώτα τηλεφωνήματα των καταναλωτών για να πληροφορηθούν τη φετινή τιμή αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ οι πρώτες παραγγελίες από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεδομένου ότι η επίσημη πρεμιέρα της χειμερινής σεζόν πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Με βάση τη χθεσινή τιμή του διυλιστηρίου, η τιμή λιανικής για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 90 λεπτά στα φθηνότερα πρατήρια ενώ στα ακριβότερα η τιμή θα φτάσει στα 92-93 λεπτά. Αυτή η τιμή είναι ανάλογη με την περυσινή. Φυσικά, ο πήχης ανέβηκε με την έναρξη της περυσινής σεζόν λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Είναι προφανές ότι αυτή η επιβάρυνση μας «ακολουθεί» και φέτος. Τουλάχιστον, η διεθνής τιμή είναι στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά κάτι που επιτρέπει στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας να βγάλουν μια τιμή λιανικής κοντά στα 90 λεπτά. Φυσικά, στις νησιωτικές περιοχές της χώρας η τιμή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα ξεπεράσει τα 95 λεπτά ανά λίτρο. Ειδικά αν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα 32 νησιά της χώρας που το διατηρούν ακόμη, το πετρέλαιο θέρμανσης θα προσεγγίσει ακόμη και το ένα ευρώ δεδομένου ότι ο ΦΠΑ αντί για 17% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 24%Το πρόβλημα συνίσταται και φέτος στην επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το σχετικό κονδύλι θα πρέπει να περικοπεί κατά 50% κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: ή το επίδομα θα πρέπει να περιοριστεί από τα 25 λεπτά ανά λίτρο που είναι σήμερα στα 12-13 λεπτά, ή που θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί δικαιούχοι, περίπου 350.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς επίδομα και να δουν αυτομάτως τη θέρμανση του φετινού χειμώνα να ακριβαίνει πάνω από 20%.

Πηγή:thetoc